President Vladimir Poetin van Rusland heeft zijn Amerikaanse ambtgenoot telefonisch gesproken over het atoomakkoord met Iran. Beide leiders zeiden tevreden te zijn met het resultaat van de onderhandelingen. 

Dat meldde het Kremlin in de nacht van woensdag op donderdag.

Het akkoord was het resultaat van een "constructieve wisselwerking'' tussen de zes wereldmachten, Iran en de Europese Unie, aldus Obama en Poetin.

De leiders zijn het erover eens dat het akkoord in het belang is van de internationale gemeenschap. Poetin en Obama zeiden ook dat de Russisch-Amerikaanse dialoog belangrijk is voor veiligheid en stabiliteit in de wereld.

Samenwerken

De deal moet ervoor zorgen dat Iran geen atoomwapens ontwikkelt en dat spanningen in het Midden-Oosten afnemen. Rusland en de Verenigde Staten willen daarnaast blijven samenwerken bij onder meer de bestrijding van terrorisme.

Ook werd bekend dat een deel van het verrijkte uranium van Iran waarschijnlijk naar Rusland wordt verscheept. De VS maken zich geen zorgen om dat besluit, omdat Rusland goed weet om te gaan met nucleair materiaal zei Susan Rice, adviseur voor nationale veiligheid. 

Andere landen

De VS treedt ook met andere landen in gesprek over het gesloten atoomakkoord. Vooral sceptische landen moeten ervan worden overtuigd dat het atoomakkoord met Iran goed is voor de internationale gemeenschap en de stabiliteit van het Midden-Oosten.

Minister Ash Carter van Defensie zal komende week naar Israël en Saudi-Arabië reizen om tekst en uitleg te geven over de deal. De VS willen meer samenwerking met Israël op het gebied van veiligheid en inlichtingen, zei Rice. Maar de Israëlische regering is fel tegenstander van de deal, omdat zij ervan is overtuigd dat het ontwikkelen van een atoombom voor Iran alleen maar makkelijker wordt. 

Waar Carter in Saudi-Arabië over zal spreken is nog niet bekend.