De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag in een persconferentie het nucleair akkoord verdedigd dat dinsdag is gesloten tussen zes wereldmachten en Iran. Hij noemde de deal opnieuw een "historische kans op een veiligere wereld".

De president hoopt daarmee het Amerikaanse Congres ervan te overtuigen in te stemmen met de in de VS omstreden deal.

Volgens Obama biedt het akkoord de "beste garantie" dat Iran in de toekomst geen nucleaire wapens zal vervaardigen en verdedigt het akkoord de belangen van de Verenigde Staten en haar bondgenoten.

"Met dit akkoord hebben we de kans om op een vreedzame manier af te rekenen met een van de grootste bedreigingen voor de veiligheid in de regio en en de rest van de wereld," aldus Obama.

Bovendien, zo suggereert Obama, zou zonder het akkoord de kans bestaan dat omliggende landen "In de meest instabiele regio ter wereld" hun nucleaire productie eveneens opschroeven, uit angst voor de dreiging vanuit Iran. 

Midden-Oosten

Daarnaast hoopt de president dat het akkoord de spanningen in het Midden-Oosten zal verminderen, maar hij zegt dat er desondanks "grote verschillen" zullen blijven bestaan met Iran. De Verenigde Staten zullen Iran aanmoedigen zich anders op te stellen in conflicten in de regio, "maar we kunnen daar niet vanuit gaan," aldus de president. 

Het sjiitische Iran verleent onder meer steun aan de Houthi-rebellen in Jemen en Hezbollah in Libanon.

Obama benadrukte dat met het akkoord de banden met Iran niet worden aangehaald, zoals eerder bijvoorbeeld met Cuba gebeurde.   

Video: Bekijk de persconferentie van Obama

Congres

In de VS moeten het Huis van Afgevaardigden en de Senaat nog instemmen met de opheffing van de economische sancties tegen Iran. Met name de conservatieve Republikeinen werken het akkoord, dat een doorn in het oog is van Iraans aartsvijand Israël, tegen.

Obama heeft eerder gezegd zijn vetorecht te zullen gebruiken indien het Congres, waar de Republikeinen een meerderhied hebben, het akkoord blokkeert. 

Onderhandelingen

Met het akkoord worden nucleaire activiteiten van het islamitische land flink aan banden gelegd. In ruil daarvoor worden economische sancties tegen Iran opgeheven. Het Westen heeft Iran er altijd van verdacht in het geheim kernwapens te ontwikkelen, maar Teheran ontkent dit.

Sinds 2013 onderhandelde Iran met vijf permanente leden in de VN-Veiligheidsraad Rusland, China, de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië en Duitsland, de zogenoemde P5+1, over een atoomakkoord.