Rusland gaat definitief de VN-resolutie voor een MH17-tribunaal tegenhouden. Dat betekent dat er geen tribunaal komt om de daders van de vliegramp in Oekraïne te veroordelen. 

Dat staat in een verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, meldt NBC News

Eerder deze week hebben Nederland, Maleisië, Australië, België en Oekraïne in New York de VN-Veiligheidsraad gevraagd een tribunaal op te richten om degenen te vervolgen die verantwoordelijk zijn voor de MH17-ramp 17 juli vorig jaar in Oekraïne.

Het zou de beste manier zijn om gerechtigheid te krijgen voor de nabestaanden en om voor een rechtszaak internationale steun en samenwerking te krijgen. Ze willen het tribunaal oprichten nog voordat het onderzoek naar de daders is afgerond. 

Rusland is een van de landen in de VN-veiligheidsraad met een vetorecht. Dat gaan ze gebruiken om de resolutie voor het MH17-tribunaal te blokkeren. De MH17-landen maken daarom geen kans om hun wens voor een tribunaal werkelijkheid te zien worden. 

Teleurstellend

Rusland kondigde meteen al aan niets te voelen voor een tribunaal. Gennady Gatilov, de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, zegt woensdag dat het teleurstellend is dat de andere landen het Russische voorstel voor een eigen onderzoek "naast zich neer hebben gelegd".

Volgens Rusland zou het vliegtuig zijn neergeschoten met een BUK-raket die kwam van een grondgebied waar het Oekraïense leger de controle heeft. Andere landen houden pro-Russische rebellen schuldig voor het neerschieten van het toestel.

Geen nut

Daarnaast ziet Rusland het nut niet in van een VN-tribunaal. Als voorbeelden worden de Joegoslavië- en het Rwanda-tribunalen aangehaald, die weinig zouden hebben opgeleverd en te duur zijn geweest.

Ook vindt Rusland het vreemd dat er voor eerdere vliegrampen zoals in 1988 met een Iraans vliegtuig boven de Perzische Golf en die met een Russisch passagiersvliegtuig boven de Zwarte Zee in 2001, geen tribunalen zijn opgericht.

Onderzoeksrapport

Het officiële rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de toedracht van de MH17-ramp wordt in oktober van dit jaar verwacht. Volgens CNN zal daarin komen te staan dat het zeker is dat pro-Russische seperatisten verantwoordelijk zijn voor het neerschieten van het toestel.

Bronnen dicht bij het onderzoek hebben het conceptrapport ingezien en details verstrekt aan de nieuwszender. Daarin zou het exacte moment worden omschreven dat de raket is afgevuurd en is op die manier duidelijk dat het van grondgebied komt waar de seperatisten actief waren. 

Ook wordt er kritiek geleverd op Malaysia Airlines. De vliegtuigmaatschappij had moeten weten dat het risicovol was om hun vliegtuigen te laten vliegen boven een oorlogsgebied zoals Oost-oekraïne. 

Een woordvoerder van de Onderzoeksraad kan niks zeggen over het nieuws van CNN. "De conceptrapporten zijn ter inzage gestuurd aan de vertegenwoordigers  van de deelnemende Staten en zijn vertrouwelijk. Daarom geven wij nu geen details", aldus de woordvoerder tegen NU.nl.