De voormalige SS'er Oskar Gröning is woensdag door een rechtbank in het Duitse Lüneburg veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. 

De 94-jarige Duitser is schuldig bevonden aan hulp bij de moord op 300.000 mensen in het concentratiekamp Auschwitz.

Gröning, alias 'de boekhouder van Auschwitz', gaf toe dat hij wist dat Joden werden vermoord. Hij telde het geld uit de bagage van de Joden die aankwamen in het kamp.

Het Openbaar Ministerie in Duitsland had 3,5 jaar cel geëist tegen de oud-SS'er.

Het is nog niet duidelijk of Gröning ook daadwerkelijk in de gevangenis moet zitten. Eerst moet onderzoek worden gedaan naar zijn gezondheid als zijn straf definitief is.

Video: Vier jaar cel voor Gröning

'Hongarenactie'

Gröning diende tijdens de Tweede Wereldoorlog als kampbewaarder in het Duitse vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau.

Ook heeft Gröning het naziregime geholpen economisch te profiteren en heeft hij in zijn werk de systematische moorden ondersteund door de gestolen eigendommen van de slachtoffers te verhandelen.

Hij stond terecht voor hulp bij de zogeheten 'Hongarenactie' in de zomer van 1944. Er kwamen toen zeker 137 transporten met Hongaarse Joden aan in het kamp.

Van de ongeveer 425.000 Joden kwamen er zeker 300.000 om het leven. Hij was getuige van de massavernietiging, maar heeft met eigen handen niemand om het leven gebracht.

Vergeving

"Voor mij staat het vast dat ik moreel medeschuldig ben. Ik vraag om vergeving. Over de strafrechtelijke schuld moet u beslissen'', zei Gröning eerder tegen de rechters toen zijn proces begon.

Gröning heeft nooit ontkend dat hij in het concentratiekamp heeft gewerkt, maar noemde zichzelf een klein onderdeel van het kamp. Zijn verdediging had om vrijspraak gevraagd omdat Gröning in strafrechtelijke zin niet verantwoordelijk was voor de Holocaust.

Overlevenden

Bijna vijftig overlevenden of nabestaanden van slachtoffers van de Holocaust hebben zich als nevenklagers bij de zaak aangesloten.

De rechtszaak tegen Gröning is een van de laatste grote Auschwitz-processen.