Justitie in Mexico heeft beelden vrijgegeven van de spectaculaire ontsnapping van drugsbaron Joaquín 'El Chapo' Guzmán uit de zwaarbewaakte Altiplano-gevangenis in Almoloya de Juárez, vlakbij de hoofdstad Mexico-Stad. 

Te zien is hoe de drugsbaas heen en weer loopt in zijn cel en vervolgens in een hoek bij de douche en het toilet verdwijnt. Daar bleek een gat in de grond te zitten.

Het toilet en de douche liggen vanwege de privacy van de gevangene buiten het bereik van de camera. 

Video: Zo ontsnapt 'El Chapo' uit zijn cel

Tunnel

Er zijn ook beelden van de 1,5 kilometer lange tunnel die Gúzman voor zijn ontsnapping zaterdag gebruikte. Daarop is een machine op rails te zien waarmee het puin werd afgevoerd. Gúzman is nog spoorloos.

De autoriteiten hebben 22 medewerkers van de gevangenis voorlopig vastgezet om te onderzoeken of ze de drugsbaas hebben geholpen. De directeur van de gevangenis is ontslagen.

Beloning

De zoektocht naar Guzmán is in volle gang. Mexico heeft een beloning van 60 miljoen Mexicaanse peso (bijna 3,5 miljoen euro) uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot de arrestatie van de drugsbaron.

Guzmán is de oprichter en leider van het Sinaloa-drugskartel, een van de machtigste kartels in Mexico. In 2001 ontsnapte hij ook al uit een extra beveiligde gevangenis.

De Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA zou al in 2014 op de hoogte zijn geweest van de ontsnappingsplannen van Guzmán. De Mexicaanse autoriteiten zouden ook zijn geïnformeerd over de plannen. Over specifieke informatie beschikte de DEA niet.

Bekijk de tunnel waardoor de drugsbaron kon ontsnappen: