Nepal leidt mensen op voor wederopbouw na aardbevingen

Nepal gaat zo'n vijftigduizend mensen opleiden om de schade te herstellen van de verwoestende aardbevingen in april en mei. 

Dat zei de Nepalese minister van Financiën woensdag bij de presentatie van de staatsbegroting.

In een speciaal programma worden onder meer timmerlieden, loodgieters, metselaars en elektriciens opgeleid die in het land aan het werk gaan. Het is het grootste lesprogramma ooit in het land.

Volgens minister Ram Sharan Mahat Mahat heeft Nepal omgerekend ongeveer zes miljard euro nodig voor de wederopbouw. Door de aardbevingen kwamen bijna negenduizend mensen om.

Video: Drone filmt verwoesting Nepal na aardbevingen

Onderdak

Onderdak is nog steeds het grootste probleem in Nepal, stelde actievoorzitter Gijs de Vries van Giro 555 onlangs. Er is een groot gebrek aan golfplaten, terwijl met de start van het regenseizoen in Nepal de vraag naar onderdak nóg groter wordt.

Ook de toegang tot de afgelegen gebieden is nog steeds een bron van zorgen. Veel wegen zijn nog altijd onbegaanbaar en door de hevige regenval wordt die situatie alleen maar slechter. Bovendien kan de regenval aardverschuivingen veroorzaken.

Naschokken

De Vries, die na de ramp lange tijd in Nepal heeft gezeten, merkt dat er onder de inwoners van het land nog altijd veel angst is voor nieuwe aardbevingen.

"Per dag zijn er vijf tot zeven naschokken, en je ziet de angst in de ogen van de mensen", aldus De Vries. In sommige scholen komt de helft van de kinderen niet opdagen uit angst voor instorting van het schoolgebouw. 

Nepal werd op 25 april en op 12 mei getroffen door aardbevingen met een kracht van 7,8 en 7,3. De bevingen eisten vele duizenden levens en verwoestten complete steden en dorpen.

Lees meer over:
Tip de redactie