Troepen die loyaal zijn aan de verdreven Jemenitische president, hebben het vliegveld van de stad Aden heroverd op sjiitsche rebellen. 

Dat melden militaire bronnen aan AFP. De groeperingen hebben daarbij steun ontvangen van de Saudische luchtmacht en marine.

Het vliegveld van Aden was sinds maart van dit jaar in handen van de rebellen. De herovering is het eerste grote succes voor de troepen die loyaal zijn aan de president. 

Toch wordt het heroveren van het vliegveld niet als een overwinning gezien. "Het is slechts een stap, niet meer dan dat", zei generaal al-Assiri, woordvoerder van de Saudische coalitie die vecht tegen de Houthi's. 

Naast de luchthaven zou ook het stadsdistrict Khormaksar weer in handen van de groeperingen zijn die vechten aan de kant van de verdreven president. Een regeringswoordvoerder verwacht dat Aden komende dagen helemaal wordt heroverd.

Video: Vliegveld Aden heroverd

Iran

Mogelijk houdt de herovering van de luchthaven van Aden verband met het sluiten van de overeenkomst tussen Iran en de wereldmachten over het nucleaire programma van Iran. De bevochten sjiitische Houthi's in het land hebben namelijk banden met Iran. 

De sjiitische Houthi's zeggen dat zij rebelleren tegen een corrupte overheid, terwijl hun Jemenitische tegenstanders juist beweren hun huizen te beschermen tegen de Houthi's.

Geweld

Sinds zaterdag laait het tussen de partijen weer op in Jemen, terwijl vlak daarvoor nog een wapenstilstand afgekondigd was. De strijdende partijen in Jemen waren donderdag na bemiddeling door de Verenigde Naties namelijk een humanitair bestand voor een week overeengekomen. VN-chef Ban Ki Moon zei teleurgesteld te zijn dat het staakt het vuren geen stand heeft gehouden. 

Meer dan 21 miljoen burgers in het land zijn zwaar getroffen door de gevechten in het land. Ongeveer de helft van hen heeft beperkte toegang tot voedsel en water. Meer dan 3.200 mensen zijn om het leven gekomen als gevolg van de gevechten.