De geestelijk leider van Iran, de ayatollah Ali Khamenei, heeft dinsdag de onderhandelaars bedankt die een akkoord hebben bereikt over Irans nucleaire ambities.

Dat deed hij tijdens een onderhoud met president Hassan Rohani. Khamenei dankte hen voor hun enorme inspanningen, meldde nieuwszender PressTV.

De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad (China, Frankrijk, Groot-Brittannië,Rusland en de VS) hebben samen met Duitsland en Iran dinsdag in Wenen een actieplan ondertekend. Dat moet de nucleaire activiteiten van Iran beperken en voor de opheffing van strenge economische sancties tegen dat land zorgen.

Iran is er vooral door de VS lange tijd van beschuldigd kernwapens te willen maken. Teheran heeft dat altijd tegengesproken.

Iran wordt sinds de revolutie van 1979 gedomineerd door de aartsconservatieve sjiitische geestelijkheid. De president vervult een rol die ondergeschikt is aan die van de geestelijk leider.

Video: Iran viert nucleair akkoord

'Historische fout'

De Israëlische premier Netanyahu noemde het akkoord dinsdag een "historische fout". Iran, dat de staat Israël niet erkent, is al jaren een gezworen vijand van de Israëlische regering. 

Volgens Netanyahu is Israël niet gebonden aan het akkoord en zal zijn land er alles aan doen om zichzelf tegen "de nucleaire dreiging" vanuit Iran te beschermen. De premier zei dinsdag in een toespraak dat Israël klaar is om over te gaan tot "militaire acties", maar daarvan lijkt voorlopig geen sprake.

Israël verdenkt de Islamitische republiek ervan in het geheim kernwapens te ontwikkelen die Israël als doelwit zouden hebben. 

Islamitische Staat

Rusland heeft laten weten dat het akkoord met Iran eveneens kan leiden tot een "brede internationale coalitie" tegen Islamitische Staat (IS). De zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov dinsdag, zo meldt AFP.

Het sjiitische Iran is net als de Iraakse regering fervent tegenstander van de soennitische terreurbeweging. Duizenden Iraanse vrijwilligers vochten eerder dit jaar mee met het Iraakse leger bij de herovering van Tikrit op IS.

Volgens Lavrov kan samenwerking met Iran een oplossing bieden voor "een groot aantal conflicten" in de regio. Iran steunt, net als Rusland, ook de Syrische president Assad, die sinds 2011 in een burgeroorlog is verwikkeld met diverse rebellengroepen, waaronder IS. 

Ook Federica Mogherini, de EU-gezant voor Buitenlandse Zaken, meldde dinsdag dat het akkoord "nieuw vertrouwen schept" in de strijd tegen IS.