Het Surinaamse parlement heeft dinsdag Desi Bouterse als president herkozen.

Er was feitelijk geen stemming nodig.

De aanwezigheid van 34 leden van De Nationale Assemblee (DNA) was voldoende om Bouterse aan een tweede ambtstermijn te helpen. Als vicepresident is Ashwin Adhin gekozen.

Bouterse is al vijf jaar president van het Zuid-Amerikaanse land van ruim een half miljoen inwoners. De Nationale Democratische Partij (NDP) van Bouterse won op 25 mei de parlementsverkiezingen.

Bouterse koerste toen af op een tweede ambtstermijn. De meeste oppositiepartijen hadden toegezegd zijn herverkiezing niet te blokkeren, wat van de verkiezing van dinsdag een formaliteit maakte.

Bouterse dankte daarom de volksvertegenwoordigers voor de samenwerking in de assemblee. De herkozen leider waarschuwde dat het land economisch moeilijker tijden te wachten staat.

De overheid moet bezuinigingen en er moet naar verwachting meer voor de voorzieningen van nutsbedrijven betaald gaan worden. Het land moet doelmatiger gaan werken mede met het oog op de toestand van de wereldeconomie.

Coup

De 69-jarige Bouterse begon zijn loopbaan aan de politieke top als couppleger. Hij greep met andere militairen in februari 1980 de macht en leidde een dictatuur die acht jaar duurde.

Het regime pleegde in 1982 onder meer de Decembermoorden, waarbij vooraanstaande politieke tegenstanders werden gedood. Nabestaanden van de slachtoffers zijn ‘verontrust’ over de herverkiezing.