België heeft voor het eerst de verblijfsvergunning van een radicale imam afgenomen. Het gaat om een Marokkaans-Nederlandse man uit Dison in de provincie Luik.

Dat schrijven Belgische media dinsdag.

De imam werd al een tijdje in de gaten gehouden, omdat hij actief zou zijn in de extremistische kringen rond Verviers. Daar werden in januari nog twee terroristen gedood bij een politieactie tegen een terreurcel.

Ook was hij een bewonderaar van de Algerijn Mohammed Merah, aldus de Vlaamse staatssecretaris Theo Francken (Asiel en Migratie). Merah schoot in 2012 vier Joodse kinderen en drie militairen dood in Toulouse en Montauban.

Beroepsmogelijkheid

De radicale moslim zal mogelijk terug naar Nederland moeten. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) zou daarvan op de hoogte zijn.

Zijn departement weet in elk geval van de berichten uit België. Het wijst erop dat de man nog een beroepsmogelijkheid in België heeft. Het ministerie wil eerst afwachten of daarvan nog gebruikt wordt gemaakt.

Nauwgezet

Intussen wordt de zaak "nauwgezet" bekeken, aldus een woordvoerder. Het ministerie is verder voorstander "van elke mogelijkheid om te voorkomen dat radicale predikers hun boodschap uitdragen." Daar is immers ook een actieprogramma voor.

Het departement noemt het belangrijk om in Europees verband op te trekken. In oktober komen er voorstellen.