De nabestaanden van de ongewapende zwarte Amerikaan Eric Garner die door politiegeweld om het leven kwam, krijgen een schadevergoeding van 5,9 miljoen dollar (ongeveer 5,3 miljoen euro) van de stad New York.

Dat heeft de advocaat van de familie gezegd tegen The New York Times.

De 43-jarige Garner overleed op 17 juli vorig jaar toen een blanke agent hem in een wurggreep hield, omdat hij illegaal sigaretten verkocht op straat. De arrestatie werd gefilmd.

Meerdere agenten werkten Garner tegen de grond, terwijl hij nog riep dat hij geen adem kon halen. De man raakte buiten bewustzijn en overleed. De politieagent die Garner een nekklem gaf, is niet vervolgd.

Protesten

De dood van Garner en meerdere ongewapende Afro-Amerikanen, onder wie de tiener Michael Brown in Ferguson, leidde vorig jaar tot hevige protesten in de VS. De zwarte gemeenschap vindt dat voornamelijk blanke politieagenten hen niet gelijk behandelen.

Nabestaanden van Garner deden maandagavond mee met een protest tegen politiegeweld in New York. Het protest vond plaats bij een gebouw van het hooggerechtshof van New York. 

Video: Familie van Eric Garner doet mee aan protest in New York