De Verenigde Staten waren al in 2014 op de hoogte dat de Mexicaanse drugsbaron Joaquín 'El Chapo' Guzmán van plan was te ontsnappen.

Hij zou daar al sinds zijn arrestatie mee bezig zijn geweest, aldus de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA.

Een ex-medewerker van de DEA vertelde maandag aan ABC News dat van begin af aan duidelijk was dat Guzmán zijn ontsnapping aan het plannen was. De Mexicaanse autoriteiten zouden daar ook van op de hoogte zijn gebracht.

De DEA had geen specifieke informatie over de geraffineerde ontsnapping van zaterdagavond.

Gevangenisuitbraak

Volgens andere Amerikaanse media zijn er ook documenten opgedoken waaruit blijkt dat de VS een maand na de arrestatie van Guzmán informatie binnen had gekregen over dat kennissen en familieleden van de drugsbaas een gevangenisuitbraak aan het voorbereiden waren. Ze wilden onder meer gevangenispersoneel omkopen en bedreigen. 

Guzmán moet hulp hebben gehad van gevangenismedewerkers tijdens zijn ontsnapping. Dat heeft de Mexicaanse minister Miguel Ángel Osorio Chong maandag gezegd tijdens een persconferentie. De directeur van de zwaarbewaakte gevangenis waar Guzmán zat, is ontslagen.

Video: Gevangenisdirecteur ontslagen na ontsnapping Guzmán

Klopjacht

De klopjacht op Guzmán is in volle gang. Mexico heeft een beloning van zestig miljoen Mexicaanse peso (bijna 3,5 miljoen euro) uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot de arrestatie van de drugsbaas. Ook worden er videobeelden uit de gevangenis vrijgegeven.

Naar meer dan dertig mensen loopt een officieel onderzoek omdat zij mogelijk hebben geholpen bij de ontsnapping.

Zwaarbewaakt

Desondanks lukte het 'El Chapo' zaterdag om uit de zwaarbewaakte Altiplano-gevangenis in Almoloya de Juárez, vlakbij de hoofdstad Mexico-Stad te ontsnappen. De actie was goed voorbereid aangezien de tunnel waardoor Guzmán kon weg komen, was voorzien van onder meer licht, motorrails en zuurstofflessen.

Guzmán is oprichter en leider van het Sinaloa-drugskartel, dat sinds ongeveer 1990 geldt als het machtigste kartel in Mexico. Hij wist voor de tweede keer te ontsnappen. Nadat hij in 1993 in Guatemala werd gearresteerd, wist hij in 2001 uit een extra beveiligde gevangenis in de deelstaat Jalisco te komen.