Protestantse demonstranten zijn maandagavond slaags geraakt met de politie in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast. Zeker negen agenten zijn gewond geraakt. De rellen braken uit tijdens de jaarlijkse Oranjemars.

De mars liep uit de hand nadat de pro-Britse protestanten niet door een katholieke wijk mochten lopen.

De jongeren bekogelden de agenten met flessen, bierblikjes en stenen. De politie beschoot de betogers daarna met rubberen kogels en zette het waterkanon in.

Volgens The Guardian raakte een 16-jarig meisje gewond toen een auto op een groep demonstranten inreed. Agenten moesten de gestolen auto kantelen om het meisje te bevrijden. De bestuurder is aangehouden.

Video: Rellen bij Oranjemars in Belfast

Protestanten

Duizenden protestanten houden ieder jaar op 12 juli de Oranjemars. Ze herdenken dan dat de Nederlandse koning-stadhouder Willem III op 12 juli 1690 de slag bij de rivier de Boyne won. Hij versloeg daar zijn schoonvader, de katholieke Engelse koning James II.

Door de overwinning bleven de protestanten aan de macht op de Britse eilanden. De herdenking werd dit jaar een dag uitgesteld, omdat de 12e op een zondag viel.

Verenigd Koninkrijk

De Oranjemars leidt bijna ieder jaar tot onrust in Noord-Ierland. Vorig jaar bleef het voor het eerst in tientallen jaren rustig omdat de protestanten omdraaiden voordat ze bij de katholieke wijk aankwamen.

De katholieken en protestanten liggen al lang met elkaar overhoop. De katholieken willen namelijk dat Noord-Ierland zich aansluit bij Ierland, terwijl de protestanten willen dat Noord-Ierland onderdeel blijft van het Verenigd Koninkrijk.

In 1998 werd een overeenkomst gesloten, waarmee goeddeels een einde kwam aan het conflict tussen protestanten en katholieken, maar sporadisch laait de kwestie weer op.