MH17-landen vragen VN-Veiligheidsraad om tribunaal

Nederland, Maleisië, Australië, België en Oekraïne hebben maandag in New York de VN-Veiligheidsraad gevraagd een tribunaal op te richten om degenen te vervolgen die verantwoordelijk zijn voor de MH17-ramp 17 juli vorig jaar. 

De landen vinden dat een onafhankelijk tribunaal de beste manier zou zijn om gerechtigheid te krijgen voor de nabestaanden van de 298 slachtoffers van de ramp, waarbij een toestel van Malaysia Airlines boven Oost-Oekraïne uit de lucht werd geschoten.

Een internationale rechtbank zou voor iedereen een duidelijke boodschap zijn dat ''de internationale gemeenschap niet tolereert dat de vrede en veiligheid bedreigd worden door de internationale burgerluchtvaart in gevaar te brengen''.

Een tribunaal ingesteld door de Veiligheidsraad is volgens de vijf landen ook de beste manier om voor een rechtszaak internationale steun en samenwerking te krijgen. De landen proberen nu steun te krijgen van alle leden van de V-raad, waarvan Maleisië nu tijdelijk lid is.

Rusland

Rusland, een van de landen met vetorecht, heeft al gezegd niets te zien in een tribunaal. ''Ik zie geen toekomst in deze resolutie'', zei de Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin vrijdag. '

'Helaas lijkt dit een poging te zijn om een grandioze politieke show op te zetten, die er alleen maar voor zorgt dat de pogingen de daders te vinden schade oplopen.'' Tsjoerkin vergeleek de MH17-ramp met de aanslag in 1988 op de PanAm Boeing boven Lockerbie in Schotland. ''Toen kwam ook niemand met de suggestie voor een VN-tribunaal.''

Lees meer over:
Tip de redactie