Gouverneur van Wisconsin Scott Walker heeft zich kandidaat gesteld voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Hij is de vijftiende Republikeinse kandidaat.

"Ik doe mee. Ik wil president worden omdat Amerikanen een leider verdienen die voor hen vecht en wint", schreef Walker maandag op Twitter

De aankondiging van Walker komt volgens kenners aan de late kant, maar wordt al heel lang verwacht. Afgelopen vrijdag maakte Walker zijn kandidatuur al per ongeluk bekend op Twitter.

De nu 47-jarige Walker begon zijn carrière als fondsenwerver bij het Rode Kruis. Op zijn 25e trad hij toe tot het parlement van Wisconsin. In 2010 werd hij gouverneur van die staat. 

Video: Gouverneur Walker wil president worden

Populair

Naar eigen zeggen is Walker "fiscaal conservatief, anti-abortus en een voorstander van hervorming van het sociale zekerheidsstelsel". Walker is ook geen voorstander van het homohuwelijk.

Ook heeft hij aangekondigd dat een overeenkomst uit de huidige onderhandelingen over het atoomprogramma van Iran door hem zal worden verworpen als hij president wordt.

Volgens peilingen die in april 2015 werden gehouden, is Walker een populaire kandidaat in het Republikeinse kamp. Van de andere kandidaten moest hij alleen Jeb Bush voor zich dulden.

Aan Democratische zijde is Hillary Clinton de grootste favoriet.

Kruitvat

Zijn politieke loopbaan is niet vrij van controverses. In 2011 was een door Walker ingediend wetsvoorstel de lont in het kruitvat die leidde tot vakbondsstakingen in het hele land. Het leidde tot een terugroepingsverkiezing in Wisconsin.

Walker won, waarmee hij de eerste gouverneur in de Amerikaanse geschiedenis werd die een terugroeping overleefde. 

Critici noemen ook zijn onervarenheid op het gebied van buitenlandpolitiek. Een hierbij veel aangehaalde uitspraak van Walker is dat als hij "honderdduizend demonstranten in Wisconsin aankon, Islamitische Staat ook geen probleem zal zijn".