De gesprekken met Iran en zes wereldmachten naderen een cruciaal punt. Maandag zei een Iraanse onderhandelaar dat een akkoord in de lucht hangt.

Dat meldt persbureau Reuters maandag.

De onderhandelaar wilde niet voorspellen wanneer de deal exact rond is, maar gedacht wordt dat het tot zeker dinsdagavond gaat duren.

Diplomaten die bij de onderhandelingen betrokken zijn, zeggen dat een kantelpunt onvermijdelijk is. Dat schrijft de Amerikaanse krant The Washington Post.

Een defintieve deadline voor het al dan niet bereiken van een akkoord is er niet. Twee eerdere deadlines werden uitgesteld sinds de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry eind juni in Wenen arriveerde voor de besprekingen. Volgens Kerry zullen de gesprekken in ieder geval niet "tot het einde der tijden" gaan duren.

Basisakkoord

Iran en de zes wereldmachten - de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittanië en Duitsland - bereikten eerder een basisakkoord over het Iraanse kernprogramma. 

Als er een definitief akkoord ligt, beperkt Iran zijn nucleaire programma in ruil voor verlichting van economische sancties.