Irak krijgt een lening van 350 miljoen dollar (ruim 313 miljoen euro) van de Wereldbank om steden die zijn verwoest door Islamitische Staat (IS) te herbouwen. De bank heeft de lening voor vijftien jaar zondag toegezegd.

Sinds IS vorig jaar juni een snelle opmars maakte in Irak heeft de terreurgroep grote delen van het westen en noorden van het land in handen.

Het Iraakse leger heeft inmiddels meerdere gebieden teruggewonnen. Het grootste succes is de herovering van de stad Tikrit. Veel steden zijn er echter slecht aan toe. Veel gebouwen en huizen zijn vernietigd en er liggen op veel plekken nog bommen die niet zijn afgegaan.

Het geld van de Wereldbank is bedoeld voor wederopbouw. Een van de voorwaarden voor de lening is dat de basisvoorzieningen snel worden hersteld.

De Iraakse minister Hoshiyar Zebari van Financiën zegt dat een derde van het bedrag wordt besteed aan het repareren van wegen en bruggen en een derde aan het herstellen van het elektriciteits-, water-, en rioleringssysteem.

Irak heeft naast de Wereldbank ook de Verenigde Staten, de Europese Unie, Japan en landen in Europa om financiële steun gevraagd.