Verschillende Libische partijen hebben een door de VN voorgesteld akkoord getekend. Het akkoord moet rust en vrede in het land herstellen. 

Dat meldt Al Jazeera

Zaterdagavond sloot een aantal Libische delegaties in het Marokkaanse Skhirat een principeakkoord over de vorming van een regering van nationale eenheid. 

Het akkoord beschrijft een overgangsperiode van een jaar, waarin de partijen besluiten moeten nemen over ontwapening, controle over de luchthavens van het land en het schrijven van een grondwet. 

Het gesloten akkoord moet de rust en veiligheid in Libië herstellen. De overeenkomst biedt echter geen zekerheden, omdat er sinds de zomer van 2014 twee rivaliserende regeringen actief zijn in het land. De groep die de hoofdstad Tripoli controleert, doet echter niet mee aan het akkoord.

Koenders

Minister van Buitenlandse Zaken Koenders benadrukte zondag dat het van belang is dat alle betrokken partijen aan een akkoord meewerken. "Dit is pas een eerste stap in een lang proces om Libië weer stabiel te maken", aldus de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken. 

Lange tijd werd er het parlement uit Tripoli wel meegedaan aan de onderhandelingen om tot het akkoord te komen. De groep besloot echter op het laatste moment om haar handtekening niet te zetten. 

Europa

De hoge buitenlandvertegenwoordiger van de EU, Frederica Mogherini, noemt het akkoord een belangrijke stap in het herstellen van stabiliteit in Libië. "Partijen hebben hun vastberadenheid bewezen om een vreedzame oplossing te vinden voor de crisis die Libië bijna een jaar lang heeft verarmd en leed toe heeft gebracht aan het Libische volk". 

Mogherini hoopt dat de partijen die het akkoord nog niet hebben ondertekend, dit op korte termijn zullen doen "in het belang van het Libische volk".