Er zouden belangrijke vorderingen gemaakt zijn in de onderhandelingen voor een nieuw akkoord over het nucleaire programma van Iran. 

Dat melden bronnen dichtbij de onderhandelingen zondag aan Reuters

De Iraanse minister Mohammad Javad Zarif zegt echter dat zondag niks naar buiten wordt gebracht over het akkoord. Dat zou op zijn vroegst maandag worden. ''We hebben morgen nog werk te doen", aldus Zarif zondag. ''Geen deal vandaag."

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, was voorzichtig enthousiast. In Wenen vertelde hij aan de aanwezige pers dat hij verwacht dat "er enkele echte besluiten genomen gaan worden". 

Hij waarschuwde echter nog wel voor het feit dat er belangrijke zaken besproken moeten worden voordat er daadwerkelijk een akkoord komt. "Ik blijf hoopvol, ook al moeten er nog enkele moeilijke besluiten genomen worden", aldus Kerry. 

Overleggen

Iran en de groep van zes wereldmachten, de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittanië en Duitsland, overleggen al maanden om tot nieuw nucleair akkoord te komen voor Iran. 

Iran en de wereldmachten bereikten eerder een basisakkoord over het Iraanse kernprogramma. Mogelijk komen de partijen een dezer dagen tot een definitief akkoord. Eerder deze week gaven de landen aan dat de deadline voor een akkoord naar maandag is verschoven.

De economie van de Islamitische Republiek wordt al jaren verlamd door internationale sancties. Vooral het Westen vreest dat het land in het geheim aan een atoombom werkt. Iran heeft dat altijd ontkend en zegt energie te willen opwekken met het kernprogramma. Het land wil nu echter toch een deal sluiten om van de strafmaatregelen af te komen.