De Mexicaanse drugsbaron Joaquin 'El Chapo' Guzmán is voor de tweede keer op rij uit een zwaarbeveiligde gevangenis ontsnapt. 'El Chapo' ontsnapte via een uitgegraven tunnel.

Dat meldt persbureau AP.

De drugsbaron, beter bekend als 'El Chapo' of 'Shorty' is ontsnapt uit de maximaal beveiligde gevangenis in Almoloya de Juárez, Mexico.

Later op zondag werd duidelijk dat de ingang van een tunnel inhet douchegedeelte van het cellenblok van de drugsbaron is gevonden. De tunnel, op tien meter diepte, is 1.500 meter lang en lijkt het werk van meerdere mensen. In de tunnel zijn diverse spullen gevonden waaronder zuurstoftanks.

Machtigste kartel

Guzman stond aan het hoofd van het machtige Sinaloa kartel dat sinds ongeveer 1990 geldt als het machtigste kartel in Mexico. Hij stond ooit op de lijst van miljardairs van het Amerikaanse zakenblad Forbes.

Volgens een woordvoerder van de gevangenis is hij als laatste gesignaleerd bij de douches van de gevangenis. Toen bewakers even later zijn cel controleerden, bleek de drugsbaron verdwenen.

Een klopjacht is geopend. Als gevolg daarvan zijn vluchten van en naar een nabijgelegen vliegveld opgeschort. Intussen zijn achttien mensen opgepakt op verdenking van medeplichtigheid en wordt al het gevangenispersoneel ondervraagd.

Wasgoed

Guzman zat sinds februari 2014 weer vast. Daarvoor was hij dertien jaar voortvluchtig nadat hij in 2001 ontsnapte met behulp van bewakers. Toen ontvluchtte hij de gevangenis in een karretje met wasgoed.

De Verenigde Staten hadden destijds een beloning van vijf miljoen dollar uitgeloofd voor de tip die tot zijn aanhouding zou leiden.

Video: Mexicaanse drugsbaas opnieuw ontsnapt uit gevangenis

Wagenpark

Na zijn arrestatie namen de Mexicaanse autoriteiten een compleet wagenpark in beslag. De 43 auto's van merken als Chevrolet, Dodge, Jeep en Mercedes Benz hadden een verzekeringswaarde van zo'n 1,2 miljoen euro.

Onder de geconfisqueerde auto's was zelfs een nagemaakte patrouillewagen van de politie.