Tyfoon Chan-Hom heeft zaterdag schade aangericht aan de Chinese kust. Door windsnelheden tot 160 kilometer per uur en zware regenval liepen wegen onder water en werden bomen uit de grond gerukt.

Ruim een miljoen mensen moesten huizen verlaten. Bovendien moesten bijna duizenden schepen en schippersbootjes terug naar de havens.

De tyfoon kwam aan land in de provincie Zhejiang.Volgens het Chinese persbureau Xinhua zijn er geen slachtoffers gemeld.

Wel werden ongeveer zeshonderd vluchten geannuleerd en is sinds vrijdagnacht bij meer dan 200.000 huishoudens de stroom uitgevallen. Bijna honderd huizen zijn ingestort.

De zwaarst getroffen sector is de landbouw. De schade wordt geschat op 1,4 miljard yuan, omgerekend 0,2 miljard euro. De tyfoon is in kracht afgenomen en trekt richting het noordoosten. De komende dagen zullen verschillende provincies nog last hebben van de tyfoon.

In Shanghai werd het metroverkeer stilgelegd, maar dat is zondag weer hervat.

Okinawa

De nationale meteorologische dienst van China verwachtte dat Chan-Hom kon uitgroeien tot de krachtigste tyfoon sinds 1949, maar dat gebeurde niet.

Chan-Hom ging onder meer ook langs het Japanse eiland Okinawa. Daar raakten volgens het Japanse persbureau Kyodo meer dan twintig mensen gewond.