De omstreden presidentsverkiezing in Burundi is uitgesteld tot 21 juli. Dat heeft een woordvoerder van de Burundese president Pierre Nkurunziza zaterdag bekendgemaakt. 

De verkiezing zou aanvankelijk komende woensdag worden gehouden.

Leiders van andere Afrikaanse landen, waaronder Zuid-Afrika, hadden gevraagd de verkiezing uit te stellen tot 30 juli, zodat er meer tijd is om de politieke crisis in het land op te lossen.

Volgens de woordvoerder van Nkurunziza is zo'n lang uitstel niet mogelijk, omdat de grondwet voorschrijft dat de verkiezing minimaal een maand voor het einde van de ambtstermijn van de zittende president moet worden gehouden. Die termijn, Nkurunziza's tweede, loopt af op 26 augustus.

Derde termijn

De crisis in Burundi is ontstaan nadat Nkurunziza eind april aankondigde voor een derde termijn te willen gaan. Dat is in strijd met de grondwet in Burundi.

Uit protest boycotte de oppositie op 29 juni al de parlementsverkiezingen, waardoor de partij van Nkurunziza een grote overwinning behaalde. De tegenstanders van de regeringsleider zijn van plan ook de presidentsverkiezing aan zich voorbij te laten gaan.