Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft zaterdag in Potocari in Bosnië namens "alle Nederlanders" zijn "diepste medeleven" uitgesproken aan de nabestaanden van de val van Srebrenica, zaterdag precies twintig jaar geleden.

Koenders sprak onder meer van een "gitzwarte periode uit de Europese geschiedenis" en noemde de val van Srebrenica, waar in 1995 zo'n 7.000 moslimmannen werden vermoord door het Bosnisch-Servische leger, expliciet "genocide".

"We mogen vrede nooit zien als iets vanzelfsprekend en moeten ons altijd blijven inzetten om de vrede in Europa te bewaren," aldus de minister. Hij wees er verder op dat het debat over de gebeurtenissen in Srebrenica ook vandaag de dag voortduurt in Nederland. "We kunnen niet ongedaan maken wat er is gebeurd, maar ik rouw met jullie." 

"De Nederlandse regering draagt als lid van de internationale gemeenschap politieke medeverantwoordelijkheid voor de situatie waarin dit kon gebeuren. Daarom is het Nederlandse kabinet, na diepgaand onderzoek naar wat er is gebeurd, afgetreden in 2002."

De VN-enclave had tijdens de inval van generaal Mladic beschermd moeten worden door Nederlandse blauwhelmen, de zogenoemde Dutchbatters. 

Het is de eerste keer dat een Nederlands bewindspersoon sprak tijdens een herdenking. Vrijdag ontmoette Koenders al enkele nabestaanden van slachtoffers die in Srebrenica omkwamen.

Herdenking val van Srebrenica

De val van Srebrenica is zaterdag precies twintig jaar geleden. Bij de herdenking in Bosnië-Herzegovina is ook minister Koenders van Buitenlandse Zaken aanwezig. © ANP
In totaal worden duizenden mensen bij de herdenking verwacht. © ANP
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft namens "alle Nederlanders" zijn "diepste medeleven" uitgesproken aan de nabestaanden. Hij sprak onder meer van een "gitzwarte periode uit de Europese geschiedenis" en noemde de val van Srebrenica expliciet "genocide". © ANP
Tijdens de herdenking krijgen slachtoffers van de moordpartij die in de twaalf maanden ervoor zijn geïdentificeerd, een waardige begrafenis. © ANP
De Servische minister-president Aleksandar Vucic heeft de herdenking hals-over-kop verlaten. Een woedende menigte bekogelde hem met stenen toen hij de begraafplaats bij Potocari wilde binnengaan, waar de herdenking plaatsvindt. © ANP
Het was de eerste keer dat de Servische premier bij de herdenking van het bloedbad aanwezig was. Servië heeft het geweld van twintig jaar geleden veroordeeld, maar weigert te spreken van genocide. © ANP
Ook de Amerikaanse oud-president Bill Clinton was aanwezig. Hij noemde zijn werk in Bosnië en Kosovo, ten tijden van zijn presidentschap in de jaren negentig, het "belangrijkste werk" tijdens zijn regeerperiode. © ANP
De herdenking vindt elk jaar plaats in Potocari in de vroegere compound van Dutchbat. © ANP
De VN-enclave Srebrenica werd in juli 1995 tijdens de Balkanoorlog binnengevallen door het Bosnisch-Servische leger van generaal Mladic. © ANP
Vrijdag ontmoette minister Koenders al enkele nabestaanden van slachtoffers die in Srebrenica omkwamen. © ANP
Een Bosnische vrouw rouwt bij het graf van een dierbare. © ANP

Servische premier

De Servische minister-president Aleksandar Vucic heeft de herdenking hals-over-kop verlaten. Een woedende menigte bekogelde hem met stenen, flessen en schoenen toen hij de begraafplaats bij Potocari wilde binnengaan, waar de herdenking plaatsvindt. De minister van Binnenlandse Zaken Nebojsa Stefanovic spreekt van een 'moordaanslag'.

Het was de eerste keer dat de Servische premier bij de herdenking van het bloedbad aanwezig was. Servië heeft het geweld van twintig jaar geleden veroordeeld, maar weigert te spreken van genocide.

Video: Servische premier belaagd bij herdenking Srebrenica

Genocide

Woensdag werd in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gestemd over een voorstel om de wandaden in Srebrenica officieel te betitelen als genocide. Rusland stemde echter tegen die resolutie. De Russen vonden het woord 'genocide' niet evenwichtig en spreken liever van ''zeer ernstige misdaden die het geweten van de mensheid schokken.''

Die kwalificering ligt in lijn met de bewoording die Servië zelf gebruikt voor de val, namelijk ''een ernstige misdaad''.

Begrafenis

De herdenking vindt elk jaar plaats in Potocari in de vroegere compound van Dutchbat. Tijdens de herdenking krijgen 133 slachtoffers van de moordpartij die in de twaalf maanden ervoor zijn geïdentificeerd, een waardige begrafenis.

Koenders zei zaterdag dat Nederland Bosnië zal blijven helpen om onbekende slachtoffers van de massamoord te identificeren en steun te verlenen aan de International Commission on Missing Persons (ICMP).

In Nederland deden enkele tientallen mensen mee aan een vredesmars in Den Haag ter herdenking van de val van Srebrenica. Zaterdagmiddag is op het Plein de Nationale Srebrenica Herdenking. Er zijn toespraken van onder anderen cabaretier Vincent Bijlo en een overlevende van Srebrenica, Salih Pasalic.

Clinton

In totaal wonen duizenden mensen de herdenking bij. Naast de Nederlandse minister is ook de Servische premier Aleksandar Vucic, de Turkse premier Ahmed Davutoglu en de Amerikaanse oud-president Bill Clinton aanwezig.

Clinton noemde zijn werk in Bosnië en Kosovo, ten tijden van zijn presidentschap in de jaren negentig, het "belangrijkste werk" tijdens zijn regeerperiode. 

De oud-president sprak zijn dankbaarheid uit voor de vrede in Bosnië en de Europese samenwerking die het land zoekt. 

Video: Val van Srebrenica twintig jaar geleden