De internationale luchthaven Denpasar op het Indonesische eiland Bali is zaterdagochtend weer opengegaan nadat het vliegverkeer vrijdag werd stilgelegd vanwege een vulkaanuitbarsting op Oost-Java. 

De eerste vluchten zullen in de loop van zaterdag vertrekken. 

Er staan zeker twee vluchten op de planning van en naar het Australische Perth. De vliegvelden Banyuwangi en Jember, beiden op Oost-Java, blijven voorlopig gesloten.

Volgens de nationale rampendienst is de vulkaanuitbarsting nog niet voorbij. Vulkaan Mount Raung spuwt al ruim een week as uit. De aswolk is richting het zuidwesten gewaaid, waardoor er vanuit Bali weer kan worden gevlogen.

Video: Vulkaan op Bali spuwt as

Gestrande reizigers

Door de uitbarsting moesten honderden vluchten worden geschrapt. Reizigers van KLM die donderdag vanuit Amsterdam naar Denpasar zouden vliegen, kwamen niet verder dan Singapore. In die stad belandden zo'n vierhonderd passagiers. In Denpasar strandden 328 reizigers van KLM.

De KLM heeft de problemen voor de gestrande reizigers vrijdagavond en zaterdag opgelost. De vluchten van de luchthaven Denpasar werden zaterdagochtend hervat.

De KLM heeft vrijdagavond een grote toestel ingezet om alle gestrande passagiers op te halen. Ook zijn aansluitende reizen die mensen hadden gemist inmiddels omgeboekt.