De aanslag zaterdag bij het Italiaanse consulaat in de Egyptische hoofdstad Caïro waarbij één persoon om het leven kwam, is opgeëist door Islamitische Staat (IS). Dat deed de terreurgroep zaterdag via Twitter.

"Door Gods zegen waren soldaten van IS in staat om een geparkeerde auto met 450 kilogram aan explosief materiaal tot ontploffing te brengen bij het Italiaanse consulaat in het centrum van Caïro", aldus de tweet van IS.

Door de ontploffing is zeker één iemand om het leven gekomen. Vier anderen raakten gewond, meldde nieuwszender al-Jazeera op basis van bronnen bij de hulpdiensten.

Het consulaat raakte zwaar beschadigd. Onder de slachtoffers zijn twee politieagenten die verantwoordelijk waren voor de beveiliging van het pand en drie voorbijgangers. Vier buitenlandse journalisten zouden zijn opgepakt omdat ze verslag wilden doen van de ontploffing.

Autobom

Zaterdagochtend omstreeks 7.30 uur (lokale tijd) werd voor het consulaat een autobom tot onploffing gebracht. Verschillende media spraken van een "zware ontploffing".

De explosie vond plaats in het centrum van de stad. Op foto's die op sociale media worden geplaatst zijn grote rookwolken te zien boven de stad. Ook was op Twitter te zien hoe een deel van de gevel van het consulaat is weggeblazen. 

Video: Ontploffing bij Italiaanse consulaat Egypte