Duitsland wil Tunesië helpen na de recente aanslag in badplaats Sousse, die bijna veertig levens eiste.

Het doel is om het land te ondersteunen bij haar strijd tegen terrorisme en in actie te komen tegen de dreigende ineenstorting van het toerisme. Dat meldt de Süddeutsche Zeitung.

Duitsland pleit voor een EU-grensmissie om de grenzen met Algerije en Libië beter te bewaken. Minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier zoekt daarvoor samenwerking met andere landen, in ieder geval Groot-Brittannië en Frankrijk. Volgens de bewindsman loopt Tunesië om verschillende redenen gevaar. 

Tunesië behoort tot de landen waar de meeste jonge mensen radicaliseren en als jihadist afreizen naar Syrië en Irak. Daarnaast strijdt buurland Algerije met harde hand strijdt tegen radicaliserende moslims en rukt in Libië Islamitische Staat op.De dader van de aanslag in Sousse werd er getraind door terroristen.

Daarnaast wil Steinmeier concrete projecten starten om mensen perspectief te bieden, ook buiten de toeristensector die erg belangrijk is voor het land. Om welke projecten het gaat is niet bekend.

G7

Duitsland wil haar voorzitterschap van de G7, waar de leiders van de zeven belangrijkste industrielanden zijn aangesloten, gebruiken om ervoor te zorgen dat er geld en kennis wordt aangeboord.

Eind juni werden bijna veertig mensen, onder wie veel Europese toeristen, doodgeschoten in de badplaats Sousse. Beveiligers schoten de dader na de schietpartij dood.