De Franse politie waarschuwt automobilisten die ’s nachts door Frankrijk rijden alert te zijn op nepagenten.

De VerkeersInformatieDienst wijst vrijdag op een verklaring hierover van de Gendarmerie. Deze laat weten dat deze 'agenten' vooral actief zijn op routes richting Middellandse Zee die veel door toeristen worden gebruikt.

De fraudeurs zijn actief in de nacht tussen 02:00 uur en 06:00 uur. Ze richten zich momenteel enkel op de snelwegen in het zuidoosten van Frankrijk, maar andere wegen en gebieden zijn niet uitgesloten.

Tot nu toe zijn er meldingen binnengekomen van de A7 en de A9.

Identieke werkwijze

De werkwijze is meestal identiek. Toeristen worden midden in de nacht door een gewone auto met zwaailicht op de vluchtstrook tot stoppen gedwongen. Vaak stappen dan meerdere mannen uit, soms zelfs gekleed in een polo of overhemd met daarop 'politie’ of 'gendarmerie’.

Ze schijnen in de auto met zaklampen en doorzoeken de auto naar drugs of valse papieren. Vervolgens beroven ze hun slachtoffers en slaan ze snel op de vlucht.

Duidelijk herkenbaar

De Franse politie beklemtoont dat echte agenten altijd duidelijk gekleed gaan in een uniform en altijd in duidelijk herkenbare politieauto’s rijden. Routinecontroles worden vanwege veiligheid nooit uitgevoerd op de vluchtstrook. Wie door een normale auto met zwaailicht naar de vluchtstrook wordt geleid, doet er goed aan altijd door te rijden.

In tegenstelling tot nepagenten zal de gewone politie nooit druk uitoefenen op mensen om hun tas of zak te legen voor een drugscontrole. Automobilisten die vermoeden dat er nepagenten actief zijn bellen direct 112 en geven het type auto en de locatie door.