Rusland heeft opnieuw laten weten dat er wat het land betreft geen VN-tribunaal komt voor de berechting van de daders die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17. 

Dat heeft de Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin gezegd, naar aanleiding van een opzet van Maleisië tot een resolutie woensdagavond laat. 

Maleisië is momenteel één van de vijftien leden van de VN-veiligheidsraad.

''Ik zie geen toekomst in deze resolutie'', zei Tsjoerkin. ''Helaas lijkt dit een poging te zijn om een grandioze politieke show op te zetten, die er alleen maar voor zorgt dat de pogingen de daders te vinden schade oplopen.'' Als één van de vijf permanente leden van de VN heeft Rusland vetorecht en kan het de resolutie tegenhouden.

Tsjoerkin maakte onder meer de vergelijking met de aanslag in 1988 op de PanAm Boeing boven het Schotse Lockerbie. ''Toen kwam ook niemand met de suggestie voor een VN-tribunaal.''

Onderzoek

Tsjoerkin stelt voor om te wachten tot het internationale onderzoek, geleid door Nederland, klaar is. Dat is later dit jaar. ''Daarna moeten we kijken wat de efficiëntste manier is voor een gerechtelijke procedure.''

De resolutie wordt door Maleisië samen met Nederland, België, Australië en Oekraïne ingediend. Premier Mark Rutte meldde vorige week al dat het kabinet een VN-tribunaal wil om de verantwoordelijken voor het neerhalen van vlucht MH17 te berechten.

Rusland heeft vaker laten weten niets te zien in een VN-tribunaal. De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Gennadi Gatilov zei het eerder deze week ''onacceptabel'' te vinden. ''En we weten uit ervaring dat een tribunaal een zeer tijdrovend proces is."

Bij de ramp op 17 juli vorig jaar kwamen alle 298 inzittenden om, onder wie 196 Nederlanders.