Het Duitse Rode Kruis bereidt zich voor op het snel sturen van noodhulp naar Griekenland.

De organisatie zal humanitaire hulp bieden als de toestand in het Zuid-Europese land verder verslechtert, zei een Rode-Kruiswoordvoerder tegen de krant Süddeutsche Zeitung.

Door de jarenlange crisis en de recente beperking van het betalingsverkeer dreigen bijvoorbeeld ziekenhuizen door hun voorraden heen te raken.

De eerste slachtoffers zijn volgens waarnemers berooide vluchtelingen die op Griekse eilanden landen. Een bedrijf dat op het eiland Kos door de overheid is ingehuurd om in een opvangcentrum circa duizend vluchtelingen van eten te voorzien, heeft dat werk onderbroken omdat de rekeningen al sinds september niet zijn betaald.

Nederland

Volgens een woordvoerster van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag staat noodhulp aan de Grieken nog niet op het programma.

Er wordt volgens haar achter de schermen waarschijnlijk wel over gepraat. Het Nederlandse Rode Kruis liep eerder voorop met noodhulp aan vluchtelingen in Griekenland .

Kinderen

Maar de Grieken zelf hebben ook hulp nodig. Volgens de Duitse tak van de hulporganisatie SOS Kinderdorpen wordt de organisatie in Griekenland overstelpt met vragen van ouders die willen dat de organisatie hun kinderen onder de hoede neemt.

Vooral gezinnen (met kinderen) worden door de crisis zwaar getroffen. Meer dan één op de vijf Grieken leeft in bittere armoede volgens het bureau voor de statistiek (Elstat) dat werkt met cijfers uit 2013. Bijna een kwart van de kinderen zouden onder de armoedegrens leven.

Die grens is volgens Elstat gesteld op een inkomen van 4000 euro per persoon per jaar.