Groot-Brittannië trekt vijf jaar uit voor een onderzoek naar kindermisbruik in de afgelopen tientallen jaren in Engeland en Wales. 

Een speciale onderzoekscommissie onder leiding van de Nieuw-Zeelandse rechter Lowell Goddard probeert te achterhalen of politici en andere invloedrijke personen en instanties hebben geprobeerd schandalen onder het tapijt te vegen, aldus de Britse krant The Guardian.

"De monarchie, de regering, politici, kerkleiders, scholen, ziekenhuizen en de media worden allemaal onderzocht'', zei Goddard donderdag bij het officiële begin van het onderzoek.

Verder licht de commissie verzekeraars door die mogelijk claims van slachtoffers van misbruik hebben genegeerd om te voorkomen dat ze schadevergoedingen zouden moeten betalen. Ook gaat de commissie bekijken of providers misbruik op het internet wel hard genoeg aanpakken.

Slachtoffers

Tijdens de presentatie van de commissie nodigde Goddard slachtoffers van misbruik uit zich te melden. De regering van premier David Cameron gaf in juli vorig jaar al opdracht tot het onderzoek. Het werk kan nu pas beginnen, omdat twee eerdere commissievoorzitters het veld moesten ruimen.

Ze hadden contacten met personen die mogelijk bij misbruik betrokken zijn geweest. Londen trekt bijna 14 miljoen pond uit voor het onderzoek.

Schandalen

Groot-Brittannië is in de afgelopen tijd opgeschrikt door verscheidene schandalen rond seksueel misbruik, ook door prominenten.

Van onder anderen BBC-presentator Jimmy Savile, die in 2011 overleed, is gebleken dat hij zich op grote schaal heeft vergrepen aan vooral jonge meisjes.