Het aantal Syrische vluchtelingen dat wordt opgevangen in de buurlanden van het land in oorlog is inmiddels meer dan 4 miljoen. 

Dat heeft de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR donderdag gemeld. Aan het eind van het jaar is dat aantal gestegen tot 4,27 miljoen, is de verwachting.

''Dit is het grootste aantal vluchtelingen van één conflict in een generatie. Dit is een groep die de steun van de wereld nodig heeft, maar in plaats daarvan in verschrikkelijke omstandigheden leeft en steeds dieper wegzakt in armoede'', stelde de hoge commissaris voor de vluchtelingen, Antonio Guterres.

De meeste vluchtelingen van de vier jaar durende burgeroorlog verblijven in Libanon, Jordanië, Irak, Egypte en Turkije, dat met 1,8 miljoen Syriërs de meeste vluchtelingen opvangt.

Nog eens 270.000 Syriërs hebben asiel aangevraagd in Europa. Binnen Syrië zelf zijn 7,6 miljoen mensen op drift geraakt.

Video: Vier miljoen vluchtelingen in buurlanden Syrië

Geld

De UNHCR heeft wereldwijd opgeroepen 5,5 miljard dollar te schenken voor de Syrische vluchtelingen, maar daarvan is slechts 24 procent gedoneerd. Het Wereldvoedselprogramma heeft door geldgebrek de rantsoenen voor de vluchtelingen moeten verkleinen.