De Amerikaanse oud-president George W. Bush heeft voor ophef gezorgd door zich te laten betalen om te spreken op een fondsenwervingsactie voor invalide oorlogsveteranen. Bush bracht 100.000 dollar in rekening voor zijn speech en liet zich met een privéjet naar de bijeenkomst vliegen.

Dat berichtte ABC News woensdag.

De betaling is sommige veteranen in het verkeerde keelgat geschoten. ''Ik denk niet dat het fatsoenlijk is dat hij zich laat betalen om geld op te halen voor veteranen die onder zijn bevel gewond raakten'', oordeelde een oud-marinier, die beide handen verloor in Irak.

Volgens de stichting Helping a Hero is het inhuren van Bush een prima investering. Zijn aanwezigheid zou veel extra geld opleveren. Bovendien zou Bush korting hebben gegeven. Een woordvoerder van Bush bevestigde de betaling, maar wilde niet ingaan op de kritiek.

Bush is niet de eerste oud-president die bijklust als spreker. Zo heeft Bill Clinton meer dan 100 miljoen dollar verdiend als spreker, al heeft hij zich naar eigen zeggen nooit laten betalen om te spreken voor een groep veteranen.