Het aantal bootvluchtelingen dat in de Middellandse Zee om het leven komt, is fors afgenomen sinds Europese landen er hun reddingsoperaties opvoerden. 

Dat stelt Amnesty International donderdag.

Volgens de organisatie stierf in de eerste vier maanden van dit jaar nog een op de zestien bootvluchtelingen tijdens de oversteek. In de afgelopen twee maanden daalde het dodental naar ongeveer één op de 427 bootvluchtelingen, aldus Amnesty.

''Het aantal mensen dat op zee sterft is fors afgenomen sinds Europese regeringen hun zoek- en reddingsacties in april opvoerden'', aldus Amnesty in een verklaring. ''De implicatie is duidelijk: de inzet van meer middelen op de juiste plekken redt levens.''

Het aantal vluchtelingen dat de overtocht waagt, is volgens de organisatie ook toegenomen. Tussen 1 januari en 26 april, zouden zo'n 28.000 bootvluchtelingen hebben geprobeerd Europa te bereiken. Tussen 25 april en 29 juni ging het om 42.000 personen.

Geld

De Europese Unie besloot in april fors meer geld uit te trekken voor het indammen van de stroom bootvluchtelingen. Ook beloofden diverse lidstaten meer schepen en vliegtuigen beschikbaar te stellen.