De politiechef van Baltimore is ontslagen door de burgemeester van de stad. De man werd ontslagen na de stijging van het aantal moorden de afgelopen tijd. 

Dat meldt The Guardian donderdag.

De positie van commissaris Anthony Batts stond onder druk vanwege kritiek op zijn aanpak van de rellen die begonnen na de dood van een zwarte man. 

Batts koos voor een voorzichtige aanpak van relschoppers na de dood van arrestant Freddie Gray. Die overleed een week nadat hij tijdens zijn arrestatie verwondingen had opgelopen. De politiechef beval zijn agenten terughoudend te zijn bij het confronteren van relschoppers. Hem werd later verweten dat hij slecht voorbereid was op de onlusten.

De politiebaas lag ook onder vuur vanwege een forse stijging van het aantal moorden in de stad. Burgemeester Stephanie Rawlings-Blake besloot uiteindelijk Batts te vervangen, omdat ze vond dat de discussie over de politieleiding een afleiding was in de strijd tegen de misdaad.

Video: Politiechef Baltimore ontslagen

Protesten

De dood van Gray leidde tot protesten in Baltimore en andere steden. Zes politieagenten die betrokken waren bij de arrestatie worden vervolgd en zijn op borgtocht vrijgelaten.

Dinsdag werden er ook drie mensen gedood bij een schietpartij in de buurt van de Universiteit van Maryland. Een ander raakte gewond.