Rusland heeft woensdag een veto uitgesproken tegen de Srebrenica-resolutie waarin de moord op 8000 moslims als genocide zou worden bestempeld.

Dat meldt Reuters.

De stemming over de resolutie zou eigenlijk dinsdag plaatsvinden, maar was een dag uitgesteld omdat Groot-Brittannië en de VS nog wilden proberen Rusland over te halen niet tegen de resolutie te stemmen. Dat is dus niet gelukt.

Moskou is van oudsher bondgenoot van Servië. Dat land had al gevraagd om een veto.

Nikolic

President Tomislav Nikolic zei dat de tekst "alleen het Servische volk veroordeelt en oude wonden openrijt". Servië veroordeelde het bloedbad in 2010, maar hield het toen bij "een ernstige misdaad".

Groot-Brittannië had de tekst van de resolutie opgesteld. De Russische VN-vertegenwoordiger Vitaly Churkin vond deze ''niet constructief en confronterend''. Rusland stelt voor te spreken van een ''ernstige misdaad''.

Video: Rusland stemt tegen resolutie Srebrenica

Moslims

De Bosnische Serviërs veroverden op 11 juli 1995 de moslimenclave Srebrenica. In de dagen erna werden ruim achtduizend moslims vermoord. Nederlandse militairen slaagden er niet in het stadje en zijn inwoners te beschermen.

Dat wordt zaterdag herdacht. Het Joegoslavië-tribunaal en het Internationaal Gerechtshof hebben jaren geleden al uitgesproken dat er genocide is gepleegd.

Video: Posters van Poetin bedekken muren in Srebrenica