Een Afghaanse overheidsdelegatie is dinsdag om de tafel gegaan met woordvoerders van de Taliban.

Dat meldt The New York Times.

De twee partijen ontmoetten elkaar in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad om te praten over vredesonderhandelingen. Het is voor het eerst in jaren dat er weer goed overleg is tussen de Afghaanse overheid en de Taliban.

Een vredesbesluit waarin de Taliban de strijd tegen de overheid staakt, is een van de speerpunten van de Amerikanen na de jarenlange oorlog. Eerdere veelbelovende gesprekken tussen de partijen hebben echter gefaald.

Ondanks dat de Taliban juist iets meer terrein wint in Afghanistan, lijken zij meer dan ooit bereid te zijn voor vredesonderhandelingen. Dit komt volgens de krant omdat de Taliban, zelfs na jaren van geweld, niet het gehele land in handen kan krijgen.

China

Diplomaten van de Verenigde Staten en China waren dinsdag aanwezig als waarnemers bij de gesprekken. Naar alle waarschijnlijkheid zullen zij ook woensdag bij het volgende overleg zijn.

China heeft in de laatste maanden een grote rol gespeeld in het vredesoverleg. Een woordvoerder van de Amerikaanse president Obama noemt de gesprekken "een belangrijke stap voor de vrede".