Luchtaanvallen en grondgevechten in Jemen hebben maandag geleid tot de dood van tenminste 176 Houthi-strijders en burgers. Het is daarmee de bloedigste dag sinds het begin van de door Saudi-Arabië geleide aanvallen op de Jemenitische rebellen.

Dat melden inwoners en media die onder controle staan van de Houthi's op dinsdag, schrijft persbureau Reuters.

Ongeveer 63 mensen kwamen om het leven door bombardementen in de noordelijke provincie Amran, onder wie 30 bezoekers van een markt, meldt het staatspersbureau Saba.

Bij een aanval van Arabische legervliegtuigen op een veemarkt in de zuidelijke stad al-Fayoush vielen zestig doden.

Elders in het land vond een drietal gecombineerde lucht- en grondaanvallen plaats, waarbij vooral Houthi-strijders werden gedood.

Video: Dodelijkste dag tot nu toe in Jemen

Druk

De Verenigde Naties zetten druk op de Saoedische coalitie om de luchtaanvallen en de in hevigheid toenemende gevechten te stoppen. Meer dan drieduizend mensen zijn gedood sinds het begin van de luchtcampagne op 27 maart.

De coalitie probeert te voorkomen dat de Houthi's zich vanuit het noorden van Jemen over de rest van het land verspreiden. Volgens Saudi-Arabië is het doel van de gevechtshandelingen het beschermen van de Jemenitische staat.

De sjiitische Houthi's, die banden hebben met Iran, zeggen dat zij rebelleren tegen een corrupte overheid, terwijl hun Jemenitische tegenstanders juist beweren hun huizen te beschermen tegen de Houthi's.           

Staakt-het-vuren         

Op dinsdag zette VN-afgezant Ismail Ould Cheikh Ahmed zijn gesprekken met Houthi-functionarissen voort in een poging een staakt-het-vuren tot stand te brengen voor humanitaire hulp.

Het Rode Kruis luidt de noodklok over de situatie waarin de Jemenitische burgerbevolking verkeert na drie maanden van gevechten.

Hoofd van het Rode Kruis in Jemen Antoine Grand zei tijdens een telefonische briefing aan de VN: "Meer dan een miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen en er zijn drieduizend doden. Er zijn brandstoftekorten en de basale publieke voorzieningen, zoals gezondheidszorg, water en sanitair, zijn aan het instorten, stad na stad."