In de Britse hoofdstad Londen herdenken nabestaanden, politiemensen, bestuurders en burgers dinsdag op ingetogen wijze de aanslagen in het openbaar vervoer waarbij precies tien jaar geleden 56 mensen omkwamen. 

Op diverse metrostations in de stad ontstaan bloemenzeeën.

Premier David Cameron en burgemeester Boris Johnson legden 's morgens kransen in Hyde Park. Later op de dag volgt een dienst in St. Paul's Cathedral.

''Tien jaar na de aanslagen blijft de dreiging van terreur net zo werkelijk als dodelijk'', zei premier Cameron voor de ceremonie in een verklaring. ''De moord op dertig onschuldige Britten die op vakantie waren in Tunesië is een wrede herinnering aan dat feit. Maar wij laten ons niet intimideren door terrorisme.''

Op meerdere plaatsen namen mensen stiltes in acht om de slachtoffers te herdenken, voorafgaand aan de nationale minuut stilte om 11.30 uur (lokale tijd).

Het openbaar vervoer lag stil dinsdag tijdens de minuut stilte. Veel mensen gingen uit respect voor de slachtoffers lopend naar het werk. Op social media kreeg dat de hashtag ''walk together''.

Voorkomen

Tijdens de aanslagen in Londen ontploften drie bommen in metrostations. Een half uur later werd ook een bus getroffen door een explosie. De vier daders kwamen om bij de aanslag. Ze droegen de explosieven in een rugzak. 

De Britse antiterreurpolitie liet dinsdag weten dat sinds de aanslagen in 2005 zo'n vijftig dodelijke terreuraanslagen zijn voorkomen. Een woordvoerder zei er niet bij wat de doelen waren, maar wel dat in alle gevallen waarschijnlijk doden waren gevallen. Het ging om grote, complexe plannen, maar ook om kleinere acties.

Video: Kranslegging in Hyde Park