De Veiligheidsraad is het dinsdag nog niet eens geworden over de Srebrenica-resolutie. Vijftien landen zouden stemmen over een resolutie waarin de genocide werd veroordeeld, maar de stemming is een paar uur uitgesteld.

Volgens diplomaten wil Rusland de tekst blokkeren met een tegenstem.

Moskou is van oudsher bondgenoot van Servië. Dat land had al gevraagd om een veto. President Tomislav Nikolic zei dat de tekst "alleen het Servische volk veroordeelt en oude wonden openrijt". Servië veroordeelde het bloedbad in 2010, maar hield het toen bij "een ernstige misdaad".

Groot-Brittannië had de tekst van de resolutie opgesteld. Volgens Rusland is het woord 'genocide' niet evenwichtig. In plaats daarvan zou Moskou liever spreken van "zeer ernstige misdaden die het geweten van de mensheid schokken".

Nederland

De Bosnische Serviërs veroverden op 11 juli 1995 de moslimenclave Srebrenica. In de dagen erna werden ruim achtduizend moslims vermoord. Nederlandse militairen slaagden er niet in het stadje en zijn inwoners te beschermen.

Dat wordt zaterdag herdacht. Het Joegoslavië-tribunaal en het Internationaal Gerechtshof hebben jaren geleden al uitgesproken dat er genocide is gepleegd.