De autoriteiten in Macedonië en Servië gebruiken geweld tegen vluchtelingen, asielzoekers en migranten die via de regio de Europese Unie (EU) proberen binnen te komen. 

Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International worden mensen, waaronder kinderen, mishandeld en mogen ze het land niet in.

Steeds meer mensen proberen via de Balkan de EU te bereiken om te vluchten voor geweld in het Midden-Oosten. Het aantal mensen dat op de grens van Servië met Hongarije is opgepakt is volgens Amnesty sinds 2010 gegroeid met meer dan 2500 procent.

Behalve het geweld door autoriteiten in de Balkan, hebben de vluchtelingen en asielzoekers ook te maken met een gebrekkig asielbeleid, stelt Amnesty. In Hongarije worden mensen opgevangen in detentiecentra die veel weg hebben van gevangenissen. In Macedonië hebben veel opgepakte mensen geen toegang tot sanitaire voorzieningen en medische hulp.

Ook worden er volgens Amnesty veel mensen uitgezet. In Servië kreeg vorig jaar een persoon asiel. In Macedonië kregen tien mensen de status van vluchteling.