De Europese Centrale Bank (ECB) geeft geen nieuw geld aan de Griekse banken.

Dat meldt de ECB maandagavond. De noodsteun, Emergency Liquidity Assistance (ELA), blijft gehandhaafd op het niveau dat op 26 juni werd vastgesteld: 88,6 miljard euro.

Athene klopte eerder bij de ECB aan om de Griekse banken met meer geld te steunen. Zonder nieuwe afspraken over noodkrediet dreigt het land geen enkele rekening meer te kunnen betalen. Franse media meldden maandag al dat het ECB-bestuur maandagavond zou vergaderen over het Griekse verzoek.

De steun wordt door de Griekse centrale bank gegeven aan de Griekse banken, met goedkeuring van de ECB. De ECB mag die goedkeuring alleen geven als er voldoende zicht is op de solvabiliteit van de Griekse banken. Zolang er niet wordt onderhandeld over een nieuw steunpakket, is dat niet het geval.

Banken dicht

De Griekse vereniging van banken kondigde eerder op maandag al aan dat de Griekse banken net als vorige week dinsdag en woensdag gesloten blijven. Het maximum bedrag dat rekeninghouders er kunnen opnemen blijft 60 euro per dag.

Zonder een verhoging van de noodsteun, komen de banken zonder geld te zitten.

IMF

Tegelijkertijd liet het Internationaal Monetair Fonds (IMF) weten bereid te zijn Griekenland te helpen als het daar om vraagt, aldus directeur Christine Lagarde in een summiere verklaring weten.

Volgens Lagarde heeft het IMF kennisgenomen van het referendum, waarin de Grieken in meerderheid stemden tegen hervormingen in ruil voor meer financiële hulp. Het fonds houdt de situatie nauwlettend in de gaten, voegde zij eraan toe.

Op directe financiële hulp van het IMF hoeft Athene evenwel niet te rekenen, verduidelijkte een andere functionaris later. De Grieken misten vorige week een afbetaling aan de internationale geldschieter. Landen die niet aan hun verplichtingen voldoen, komen niet in aanmerking voor nieuwe kredieten, aldus het IMF.