De jaarlijkse feesten van San Fermín met het stierenrennen in het centrum van Pamplona zijn maandag van start gegaan. De nieuwe burgemeester van Pamplona, Joseba Asiron, liet op het balkon van het gemeentehuis voor het eerst ook de Baskische driekleur, de Ikurriña, wapperen. 

De Spaanse regering heeft hier protest tegen aangetekend. De autonome regio waar Pamplona ligt, Navarra, grenst aan de regio Baskenland. Sommige Basken claimen Navarra als Baskisch.

De feesten gingen op het middaguur van start met een kanonschot op het plein voor het gemeentehuis. Deelnemers juichten en zongen ter gelegenheid van de opening van het achtdaagse festijn dat tot 14 juli duurt. Dinsdag zijn de eerste achtervolgingen van deelnemers door horden stieren.

Tijdens de feesten rennen de deelnemers in de nauwe straten van de stad in witte kostuums en rode sjaals voor de stieren uit. Bij de achtervolgingen vallen vaak gewonden. Sinds 1924 zijn er vijftien doden gevallen, de laatsten in 2009. De dieren worden ’s avonds gedood in een stierengevecht. Dat is een van de redenen dat dierenbeschermers het wereldberoemde festijn afwijzen.