Hongarije kan een metershoog hek langs de grens met Servië neerzetten. Het parlement in Boedapest heeft daar maandag mee ingestemd.

Het hek moet vluchtelingen tegenhouden. Servië is boos over het plan. Het hek maakt deel uit van een nieuwe wet. Daarmee kan Hongarije ook asielzoekers afwijzen als ze eerder door een veilig land zijn gereisd.

Het zuiden van Hongarije grenst langs ruim 150 kilometer aan Servië. Dat behoort niet zoals Hongarije tot de Schengenzone en is geen lid van de Europese Unie.

Ook verscherpt Hongarije de regelgeving omtrent de omgang met asielzoekers. Vluchtelingen moeten tot het eind van hun asielprocedure kunnen worden opgesloten, de procedure zelf wordt ingekort.

Gemeenschapswerk

Asielzoekers zullen ook tegen betaling gemeenschapswerk moeten verrichten. Indien ze de door hen toegewezen verblijfplaats langer dan 48 uur verlaten, wordt hun asielprocedure geannuleerd.

Hongarije verwacht dit jaar 130.000 mensen die op zoek zijn naar een veilig heenkomen en/of werk. Vorig jaar kwamen 43.000 vluchtelingen naar Hongarije. Omgerekend naar het aantal inwoners kreeg alleen Zweden meer immigranten.

Regelgeving

D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld stelt in een reactie dat dit besluit "in strijd is met de EU-waarden en -beleid." Zij wil opheldering van de Europese Commissie. "Wacht ze tot dat de muur er staat, of grijpen ze eerder in? We hebben toch het precedent met de Griekse muur? Overigens heeft nog nooit in de geschiedenis een muur om mensen buiten te houden iets goeds opgeleverd."