Het Syrische leger, bijgestaan door de Libanese sjiitische militie van de partij Hezbollah, is zondag de plaats Zabadani binnengetrokken.

De plaats is sinds 2012 in handen van jihadisten van het al-Nusra Front en ligt 15 kilometer ten noorden van de hoofdweg Damascus - Beiroet.

Zabadani gold tot zondag als een bolwerk van de jihadisten.

De Syrische staatstelevisie spreekt van tientallen doden onder de terroristen. Volgens de waarnemers van het Syrische Observatorium voor de mensenrechten (SOHR) hebben de Syrische strijdkrachten zondag met behulp van helikopters zeker twaalf vatbommen op Zabadani gegooid.

Assad

Hezbollah en het sjiitische Iran steunen de regering van president Bashar al-Assad. Assad is in hun ogen een bolwerk tegen de opmars van soennitische extremisten die worden gesteund door prominenten op het Arabische schiereiland en door Turkije.

De extremisten van het al-Nusra Front en Islamitische Staat domineren de gewapende strijd tegen de clan van Assad, die Syrië sinds 1970 regeert.

Alawieten

De Assads hangen als alawieten een geloof aan dat verwant is aan dat van de sjiieten. De vader van de huidige president, Hafez al-Assad (1930-2000), kreeg als leider al snel te maken met een gewelddadige opstand van islamisten. Hafez smoorde die in bloed met als dieptepunt de verwoesting van Hama in 1982.