Het euro-referendum van zondag leeft ook onder Grieken die allang niet meer in Griekenland wonen. Ze zijn bereid om de hele wereld over te vliegen om hun stem uit te brengen. Er worden zelfs extra vliegtuigen ingezet naar Athene.

Een van de kiezers is Konstantinos Dimitriou, een consultant in Singapore. Hij pakt zaterdag het vliegtuig naar Athene, een vlucht van ongeveer negentien uur. Hij stemt voor de maatregelen die de geldschieters eisen in ruil voor noodsteun, en dus tegen de huidige regering.

''Alle groeimogelijkheden in mijn leven heb ik mede te danken aan de band van Griekenland met Europa, niet alleen aan mijn Griekse paspoort'', zegt hij.

Zijn vrienden vliegen ook naar de stembureaus, vanuit New York, Dublin en Zweden.

Duur

Vliegmaatschappij Aegean voert extra vluchten uit van en naar Brussel en Londen. Maar zulke kaartjes zijn duur, zegt de Griekse Brit Dimitri Augustidis, eigenaar van een toeristische website. ''Het komt niet door de zomer, het komt door het referendum. Bij de parlementsverkiezingen in januari betaalde ik 140 euro. Nu betaal ik 420 euro.''

Sommige Grieken combineren het referendum met familiebezoek. Volgens Endy Zemenides, leider van een Grieks-Amerikaanse organisatie, nemen sommige emigranten straks medicijnen en andere spullen mee naar Griekenland, uit angst dat die daar straks niet meer te krijgen zijn.