De rechtbank in Nanterre in Frankrijk heeft de schorsing van Jean-Marie Le Pen als lid van Front National donderdag nietig verklaard.

Marine Le Pen royeerde haar vader uit de partij die hij zelf veertig jaar geleden oprichtte, om zelf meer kans te hebben om de macht te krijgen. De 86-jarige Le Pen legde zich daar echter niet bij neer en wende zich tot de rechtbank.

''Meneer Le Pen kan vanaf morgen zijn kantoor weer gebruiken en alle middelen die tot zijn beschikking stonden en hij kan weer alle functies bekleden die hem toekwamen als erevoorzitter'', verklaarde zijn advocaat.

Gaskamers

De crisis kwam in april tot uitbarsting, toen Le Pen senior zijn opvatting herhaalde dat de gaskamers slechts een detail uit de geschiedenis zijn. Bovendien verdedigde hij Philippe Petain, de Franse leider die in de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met de Duitsers.

Volgens de vicevoorzitter van het Front National, Florian Philippot, gaat een stemming onder de FN-leden over het schrappen van het erevoorzitterschap gewoon door. ''Niemand denkt nog dat hij namens het FN spreekt.''

Le Pen was 40 jaar lang leider van het front tot hij de leiding begin 2011 aan zijn dochter Marine le Pen toevertrouwde.