Koningin Máxima heeft woensdag haar bewondering uitgesproken voor de inspanningen die de Filipijnen leveren om de hele bevolking toegang te geven tot financiële diensten, zoals een spaarrekening of verzekering. 

Dat zei Máxima woensdag tijdens de lancering van de nationale strategie die moet bevorderen dat alle inwoners van de Filipijnen toegang krijgen tot financiële diensten. De koningin brengt een driedaags bezoek aan het land.

In haar toespraak benadrukte de vorstin het belang om ook het arme deel van de bevolking toegang te geven tot bijvoorbeeld een spaarrekening en bankkredieten. Dat is met name in de Filipijnen van belang, omdat een groot deel van de bevolking zijn inkomen in het buitenland verwerft. 

Op die manier kunnen zijn een deel van hun inkomen sparen of een verzekering afsluiten in het geval van droogte of overstromingen.

Máxima bezoekt het land als speciaal vertegenwoordiger van VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon op het gebied van financiële inclusie, het toegankelijk maken van financiële diensten voor de hele bevolking. 

Video: Máxima geeft toespraak in Filipijnen

Gezang

De koningin werd woensdagochtend met gezang ontvangen bij de centrale bank van de Filipijnen, de Banko Sentral ng Pilipinas. Een koor van bankmedewerkers in traditionele kleding zorgde voor het bijzondere welkom dat gouverneur Amando Tetangco Jr  had voorbereid.

Aansluitend had de koningin een uitvoerig gesprek met de bankpresident, die ze ook dinsdag al had ontmoet.