De zes wereldmachten en Iran gaan een week langer praten over het kernprogramma van Iran. De deadline is volgens de VS, een van de gesprekspartners in Wenen, verlengd tot 7 juli.

Dat geeft de landen meer ruimte om tot een akkoord te komen.

De onderhandelaars verschillen nog op een aantal punten van mening over het nucleaire programma, zei een diplomatieke bron eerder al aan het Oostenrijkse persbureau APA.

Daarom noemde de bron het goed dat er wat langer wordt onderhandeld. ''Ja, we verlengen de deadline opnieuw, maar dat is een goed teken, want iedereen wil een bestendig resultaat.''

Iran en de groep van zes - de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland - bereikten eerder een basisakkoord over het Iraanse kernprogramma. Als er een definitief akkoord ligt, beperkt Iran zijn nucleaire programma in ruil voor verlichting van economische sancties.

Voor het zover is, moet er nog een hoop gebeuren, zei de Amerikaanse president Barack Obama. ''Uiteindelijk is het aan de Iraniërs."

Op zijn beurt heeft de Iraanse president Hassan Rouhani de wereldmachten gewaarschuwd dat het land zijn gestaakte kernprogramma weer hervat als ''beloftes niet worden nagekomen". ''Als de overeenkomst wordt geschonden, gaan we op de oude voet verder, sterker dan wat ze zich kunnen voorstellen."

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) verwacht volgende maand verslag uit te brengen over de vorderingen die Iran heeft gemaakt. Het land heeft de voorraad laagverrijkt uranium teruggebracht naar het niveau dat vereist was voor het akkoord dat nu in voorbereiding is.

Video: Deadline atoomgesprekken Iran naar juli