De schutter die vorige week 39 mensen vermoordde aan de Tunesische kust, is getraind door terroristen in Libië.

Raif Rezgui is eind vorig jaar op een jihadistenkamp geweest. Dat heeft een woordvoerder van minister-president Habib Essid dinsdag bevestigd.

Eerder al zei een bron rond het onderzoek dat Rezgui in contact stond met extremisten in Libië.

De woordvoerder van Essid verklaarde verder dat Rezgui op hetzelfde moment in Libië was als de twee Tunesische schutters die in maart een aanslag pleegden op het Bardomuseum in Tunis.

Daarbij kwamen meer dan twintig mensen om het leven. Islamitische Staat (IS) eiste de verantwoordelijkheid op voor het bloedbad in het museum.

Ergste

De moordpartij in Sousse is de ergste aanslag in de moderne geschiedenis van het Noord-Afrikaanse land. De meeste slachtoffers van Rezgui bij hotel Impérial Marhaba in de kustplaats Sousse waren Britse toeristen.

Inmiddels zijn 33 slachtoffers geïdentificeerd: 25 Britten, drie Ieren, twee Duitsers, een Portugees, een Belgische vrouw en een Rus, aldus het ministerie van Volksgezondheid. Volgens Britse media zijn er ongeveer dertig Britten om het leven gekomen.

Voorbereiding

De Tunesische autoriteiten hebben meerdere verdachten opgepakt voor mogelijke betrokkenheid bij de voorbereiding van de terreurdaad. Het zou om drie Tunesiërs gaan.

Minister van Binnenlandse Zaken Mohammed Najem Gharsalli bevestigde eerder al dat er ''meerdere verdachten zijn opgepakt" die de schutter zouden hebben geholpen, maar gaf verder geen details.

Video: Omstander filmt achtervolging Tunesische schutter