Bij een crash met een militair transportvliegtuig in de Indonesische stad Medan, aan de noordkant van Sumatra, zijn dinsdag tientallen doden gevallen.

Minstens 38 mensen zijn omgekomen, meldt het Rode Kruis volgens AFP. Bronnen in het ziekenhuis spreken volgens persbureau AP vooralsnog van twintig doden. 

Het toestel kwam neer op huizen en een hotel in Medan. Op foto's en beelden zijn een grote ravage en dikke zwarte rookwolken te zien.

Volgens AP zaten er zeker twaalf mensen aan boord van de C-130 Hercules. De lichamen van vijf van hen zijn volgens het leger tot nog toe gevonden. 

Net opgestegen

Het toestel was net opgestegen vanaf een basis bij Medan. Volgens Indonesische media had de piloot in de gaten dat er problemen waren en wilde hij terugkeren naar de basis. Verhalen van ooggetuigen ondersteunen die lezing.

Video: Crash militair vliegtuig in Indonesië

Motorproblemen

Volgens een woorvoerder van de luchthaven liet de piloot weten dat het vliegtuig motorproblemen had.

"Het toestel kwam een aantal keren heel laag overgevlogen", beschreef een receptioniste van een hotel in de buurt van de rampplek. "Er kwam vuur en zwarte rook uit. De derde keer dat het langskwam, stortte het neer op het dak van het hotel en explodeerde meteen."

Woonwijk

In 2005 stortte er ook al een vliegtuig neer in een woonwijk in Medan. Bij de crash met een Boeing 737 kwamen in totaal 143 mensen om.

Vliegongelukken gebeuren relatief vaak in Indonesië. De afgelopen tien jaar stortten alleen al tien toestellen van leger en politie neer. De Hercules die dinsdag crashte, was gebouwd in 1964.